kotli na pelete

vgradni kamini

kaminske peči na pelete

solarni sistemi

toplotne črpalke

klimatske naprave klime

kaminske peči na polena

Promocija

Pravilno kurjenje kamina

 ZAGON IN PRVA UPORABA KAMINSKEGA KURIŠČA 
 V kolikor ste vaš nov kamin prvič zakurili je potrebno vedeti, da boste dokler se v  kurišču prvič ne doseže delovna temperatura občutili vonj barve, ki se mora posušiti. Poleg vonja se lahko pojavi tudi dim. Poskrbite, da boste prostor dobro prezračili. Odprite okna in vrata; v kolikor je potrebno uporabite še kak ventilator, da prostor čim hitreje prezračite. V kolikor do vonja in dima pride se tačas v tem prostoru ne zadržujte. 

Dovod svežega zraka v prostor, kjer je postavljen kamin je obvezen!

Kaminsko kurišče deluje pravilno le, v kolikor ima na razpolago dovolj svežega zraka za pravilno izgorevanje. Se preden zakurite poskrbite, da bo dovolj svežega zraka v prostoru oz. da dovod zraka ni zamašen ali zmanjšan. Zunanja loputa za dovod svežega zraka naj bo ves čas kurjenja popolnoma odprta. Nastavitve dovoda svežega zraka ne smete spreminjati - zmanjševati.

Nalaganje goriva

V zgorevalno komoro položite dva kosa lesa tako, da imata med seboj prostor. Med dva kosa lesa položite zažigalno kocko (kocke iz kokosovih vlaken). Te kocke so praktičen pripomoček za lažji vžig, ki se položijo med oz. pred kose lesa.

Pazite: veliki kosi lesa se v hladnem kurišču težko vžgejo. Na začetku si pomagajte z manjšimi kosi lesa na katere potem položite večje. Za vžig nikoli ne uporabljajte tekočih goriv, kot so bencin, špirit ali podobno.

Ko je kamin v uporabi priporočamo, da za nalaganje uporabite zaščitno rokavico saj se ročaj za odpiranje vratc ob daljši uporabi močno segreje.

Vrata ob ponovnem nalaganju odpirajte počasi! Tako preprečite nastanek turbulence, ki bi povzročila, da bi dimni plini prišli v prostor. Pravilen trenutek za nalaganje nastopi takrat, ko je od goriva v kurišču ostala le še žerjavica.

Element za dovod zraka mora biti nastavljen na začetni položaj - odprt. Naložite želeno količino goriva. Ko naložite drva na pogorišče se le-te segrejejo in vlaga izhlapi. To privede do padca temperature v kurišču. V tem trenutku potrebuje les, iz katerega je odvečna vlaga izhlapela, prepotreben zrak za izgorevanje, da se čim prej ponovno doseže dovolj visoka temperatura in se ta kritična faza čim prej zaključi. 

Ogrevanje v prehodnem obdobju

Kurišče potrebuje za sesanje zraka za izgorevanje in za odvod dimnih plinov primerno vleko skozi dimnik. To je povezano z nižjimi zunanjimi temperaturami. Pri zunanji temperaturi preko 10°C pred vžigom preverite vleko. To naredite tako, da najprej zakurite manjši kos lesa in šele ko se vleka v dimniku popravi naložite kurišče.

Nekaj drobnih opozoril:

Površinski del, predvsem steklene površine, se močno segrejejo. Ne dotikajte se jih! Na to opozorite predvsem otroke. Na odprte dele kurišča ne smete postavljati predmetov iz vnetljivih materialov.

Pepel odstranjujte le, ko je popolnoma hladen in ga hranite v negorljivi posodi vsaj še naslednjih 24 ur saj obstaja nevarnost požara.

Uporaba odprtega ognja. V kolikor ste zakurili in želite vratca kamina nekaj časa pustiti dvignjena - odprt ogenj nikakor ne zapuščajte prostora. Med gorenjem lahko preskoči kakšna iskrica.

Rešetka za zrak na napi. Ne zaprite ali pokrivajte odprtine - rešetke za topel zrak. Obstaja nevarnost pregretja ali celo požara. 

Novosti

  •  Ponujamo vam kamine, kaminske peči, kotle na pelete, toplotne črpalke..

    Dobrodošli na naši novi popolnoma obnovljeni spletni strani.
    Za vas želimo ustvariti stran, na kateri boste našli kar se da veliko informacij, s katerimi se boste lažje odločili za nakup ali obnovo vašega načina ogrevanja. Ukvarjamo se s prodajo in montažo kaminov (kaminov na drva in pelete, kaminskih peči (kaminskih peči na drva in pelete), kotlov za centralno ogrevanje (kotlov na drva in pelete, olje), solarni sistemi, toplotne črpalke...

    Več

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje ob njeni uporabi. Bistveni piškotki potrebni za delovanje strani so bili že nastavljeni. Za več informacij o tem, katere piškotke uporabljamo in kako jih izbrisati, poglejte Varovanje zasebnosti.

Sprejemam piškotke s te strani.