kotli na pelete

vgradni kamini

kaminske peči na pelete

solarni sistemi

toplotne črpalke

klimatske naprave klime

kaminske peči na polena

Promocija

Solarni sistemi

Kaj je sončni sprejemnik-kolektor?

Sončni sprejemnik je naprava, ki absorbira energijo sevanja sonca in jo pretvarja v toploto, katera se prenaša na ogrevalni medij.

Delimo jih na:
- sončni sprejemnik oz kolektor brez zasteklitve uporaba za bazene v poletnih mesecih
- sončni sprejemnik sprejemnik oz kolektor z zasteklitvijo; uporaba za ogrevanje sanitarne vode in bazenov (poleti)
- vakumski sončni sprejemniki sprejemnik oz kolektor; uporaba za ogrevanje sanitarne vode, podpora k ogrevanju ter tudi bazenov (pomladi in poleti).

Sončne sprejemnike oz. kolektorje lahko namestimo na zemljo, streho, strešnico, fasado… pomembno je, da je pot med hranilnikom vode oz zalogovnikom in kolektorji čim krajša, da ne prihaja do izgub.

PLOŠČATI SPREJEMNIKI Imenujemo jih tudi klasični kolektorji. So na voljo s črnimi ali z visoko učinkovitimi selektivnimi premazi.Izvedba inštalacije je lahko horizontalna ali vertikalna. Sprejemniki so primerni za inštalacijo na ravne ali nak­lonjene strehe. 

VAKUUMSKI CEVNI SPREJEMNIKI Vakuumski sprejemniki so sestavljeni iz cevi. Cev je dvoslojna vakuumirana, kar je ena izmed značilnosti, ki zmanjšuje termične izgube. Vsebuje reflektorska ogledala, ki zagotavljajo zbiranje sončnega sevanja (tako direktnega, kot razpršenega) ter tako poveča število ur delovanja in pridobi večjo produktivnost kot ravni sprejemniki. Vakuumski sprejemniki so narejeni z namenom, da omogočajo večjo zmogljivost v vseh vrstah klimatskih razmer. Zagotavl­jajo minimalne energetske izgube, premaz površine absorberja je aluminijev nitrit, ki izredno hitro »posrka« in prevede temperaturo na aluminijasti izmenjevalec, ki se zelo tesno prilega bakrenim cevem, po katerih se pretaka medij - so­larna tekočina.


Sevala še dodatno povečujejo učinkovitost sprejemnika, ki so močno in visoko odsevajoča. Izboljšana ge­ometrija priključka zagotavlja, da direktni in razpršeni sončni žarki pridejo do absorberja celo takrat, ko ni optimalnega kota, kar zagotavlja večje zbiranje energije.


KOLEKTORJI Z VAKUMSKIMI CEVMI Z ODSEVALNO PLOŠČO (v nadaljevanju vakumski kolektorji) sestavljajo razvrščena ogledala, ki povečajo zbiranje sončnih žarkov ter tako izboljšajo učinkovitost kolektorja. Cevni kolektor je sestavljen iz dveh glavnih komponent: Vakuumske kolektorske cevi, sevala in odsevnega ogledala, kar povečuje učinkovitost kolektorja. Pozicija ogledala učinkovito ujame tako direktno, kot razpršeno sončno sevanje.

Tovrstni kolektorji so še posebej primerni za uporabo v sistemih, ki zahtevajo višjo delavno temperaturo, kot so centralno ogrevanje z radiatorji.

Prednosti sistema vakuumskih cevnih sončnih kolektorjev, zalogovnika in regulacije so v:
- vzdržljivosti visokega pritiska,
- inteligentnem delovanju regulacije,
- zagotavljanju segrevanja vode v vsakem vremenu skozi vse leto,
- bakrenih ceveh, ki ne dopuščajo odlaganja vodnega kamna,
- možnost namestitve na strehi, zidu, balkonu, terasi, dvorišču… 

RAZLIKA MED KLASIČNIMI-PLOŠČATIMI IN VAKUMSKIMI SONČNIMI KOLEKTORJI: Nekateri se odločajo za klasične - ploščate sprejemnike, nekateri za cevne. Nekega čistega recepta oz. priporočila kdaj izbrati katere in zakaj ni. Navado se tisti, ki po 25-30 letih zamenjujejo dotrajane kolektorje, ponovno odločijo za klasične kolektorje, ker so jim le-ti skozi vsa leta odlično služili. Izkoristek v poletnih mesecih in tam kjer ni preveč vetrovno imajo boljši klasični kolektorji kot cevni. Učinkovitost klasičnih kolektorjev je namreč odvisna tudi od zunanje temperature (moči sevanja sonca) ter vpliva vetra. Pri cevnih kolektorjih pa je vpliv na zmanjšanje izkoristka zaradi nižjih temperatur veliko manjši. Poleti nam torej več tople vode dajo ploščati kolektorji, v povprečju gledano skozi celotno leto pa nam več tople vode dajo cevni kolektorji. Kdaj se torej odločiti za katere boste morali presoditi sami. Seveda to velja za ogrevanje sanitarne vode.

Kaj je hranilnik tople vode? Služi nam za vzdrževanje tople vode, ki je ogreta s pomočjo sončnih sprejemnikov-kolektorjev toplote, za kasnejšo rabo. Ker je toplotno izoliran nam toplo vodo vzdržuje več ur.
DELOVANJE: S povišanjem temperature se specifična teža vode zmanjša. Voda v zalogovniku oz. hranilniku teži k stratifikaciji (toplotna stratifikacija je sprememba temperature na različnih nivojih). Topla voda se premika proti zgornjemu delu zalogovnika, hladna pa proti spodnjemu. Dober sistem ogrevanja vode izboljšuje učinek sprejemnikov, saj je temperatura medija, ki se vrne v sprejemnik nižja.
VRSTE HRANILNIKOV TOPLE VODE: zalogovniki (večji volumni do 10.000 litrov), z notranjim izmenjevalcem (od 80 do 1000 litrov), več plaščni in kombinirani (sanitarna voda+ogrevanje od 200 do 1000 litrov). Velikost hranilnika oz zalogovnika je odvisna od površine sprejemnikov, temperaturnega dosega in obdobja med sevanjem sonca-shranjevanjem in porabo.
Njihov namen je ohranjanje vode na določeni temperaturi, da jo lahko uporabimo v obdobju z nižjim sevanjem sonca.

Vloga ekspanzijske posode:
Ekspanzijske posode v sistemih za ogrevanje in oskrbo z vodo prevzamejo spremembe prostornine vode zaradi spremembe temperature.

KAKO MONTIRAMO SPREJEMNIK SONČNE ENERGIJE? 
Sprejemnik se položi na podporne letve ter odstrani kartonsko embalažo. Vsaka sponka mora popolnoma objeti spodnji rob sprejemnika. Sprejemnik se namesti na podporne letve tako, da na obeh straneh enako presega rob letev. Zgornje sponke se pritrdi na podporne letve.

OPOZORILO! Zaščitna folija mora biti na sprejemniku pritrje­na vse dokler se sistema ne napolni, prezrači in preizkusi! Folija ne sme biti izpostavljena vremenskim vplivom dlje kot štiri tedne. Za daljše obdobje je potrebno namestiti posebno zaščito, ki ščiti sprejemnik pred sončnimi žarki. 

Povezovanje sprejemnika: Pri povezovanju sprejemnika vod ali povratni vod namestimo na levo ali desno stran sprejemnika. Pri zategovanju in odtegovanju spojke z dodatnim ključem je potrebno prijeti ohišje spojke, da se sila izenači. Sistemu je dodana solarna postaja s prisilnim odzračevanjem, zato odzračevanje na najvišji točki ni potrebno, vendar je zaradi lažjega odzračevanja pri polnjenju sistema kompletu dodan odzračevalni element. Senzor se namesti na stran toplega voda - izhod! Potisne se ga do konca izbrane potopne tulke, ki je vgrajena na obeh straneh sprejemnika.  

Novosti

  •  Ponujamo vam kamine, kaminske peči, kotle na pelete, toplotne črpalke..

    Dobrodošli na naši novi popolnoma obnovljeni spletni strani.
    Za vas želimo ustvariti stran, na kateri boste našli kar se da veliko informacij, s katerimi se boste lažje odločili za nakup ali obnovo vašega načina ogrevanja. Ukvarjamo se s prodajo in montažo kaminov (kaminov na drva in pelete, kaminskih peči (kaminskih peči na drva in pelete), kotlov za centralno ogrevanje (kotlov na drva in pelete, olje), solarni sistemi, toplotne črpalke...

    Več

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje ob njeni uporabi. Bistveni piškotki potrebni za delovanje strani so bili že nastavljeni. Za več informacij o tem, katere piškotke uporabljamo in kako jih izbrisati, poglejte Varovanje zasebnosti.

Sprejemam piškotke s te strani.